De val van de olieprijs heeft de valuta van olielanden als Noorwegen en Rusland mee omlaag getrokken.
De afstraffing van de Russische roebel en de Noorse kroon is zo heftig, dat er kansen liggen voor herstel dit najaar.
Valuta-expert Paul Erdmann van Ebury ziet bij herstel van de coronacrisis in de tweede helft van dit jaar ook olie-valuta opveren.
ANALYSE – De crash van de olieprijs dit jaar heeft geleid tot grote verkoopdruk op de valuta van olie-exporterende landen. Vooral de Russische roebel en Noorse kroon incasseerden grote klappen. Misschien wel té grote.
Met het oog op economisch herstel in de tweede helft van dit jaar, zie ík in ieder geval opwaarts potentieel.
Naarmate het coronavirus zich dit jaar wijder verspreidde, stortte de wereldwijde vraag naar olie verder in. Gevolg was dat de olieprijs begin maart al 25 procent was gedaald vergeleken met de start van het jaar.
Vervolgens ontstond er een hoog oplopend conflict tussen Rusland en Saudi-Arabië over productiebeperking. Saudi-Arabië zette de oliekraan open in plaats van dicht, waardoor de olieprijs nog verder in elkaar klapte.
Wat zit er achter de ruzie tussen Saudi-Arabië en Rusland?
Toch vragen sommige analisten zich af of de Saudi’s en Russen hun aanvaring misschien niet gedeeltelijk in scene hebben gezet om Amerikaanse schalieolie uit de markt te concurreren. Het is in ieder geval geen geheim dat het beide ‘kemphanen’ dwars zit dat de Amerikanen sinds 2018 de grootste olieproducent ter wereld zijn.
Van de drie landen heeft de VS echter verreweg het duurste businessmodel, want de kostprijs van Amerikaanse (schalie)olie ligt rond de 25 dollar per vat veel hoger in vergelijking met 15 dollar in Rusland en 9 dollar in Saudi-Arabië. Hierdoor berokkent de olieoorlog, en de bijgevolg zeer lage olieprijs, de VS dus verreweg het meeste schade.
Russische Roebel en Noorse kroon zwaar onder druk
Wat de reden ook moge zijn, feit is dat de gecrashte olieprijs ook de waarde van valuta van olie-exporterende landen in zijn val heeft meegenomen, waaronder die van de Canadese dollar (CAD), de Russische roebel (RUB) en de Noorse kroon (NOK).
Op het dieptepunt gemeten stonden deze oliemunten tegen de Amerikaanse dollar medio maart respectievelijk 8,5 procent, 22,5 procent en 26 procent lager dan vóór de mislukte OPEC+ vergadering in Wenen van 8 maart.
Waar de neergang van de Canadese munt nog relatief meevalt – wat vooral komt door de grote verwevenheid met de Amerikaanse economie en de dollar – liggen de waardedalingen van de roebel en kroon veel dichter in lijn met de omvang van de olieprijsdaling.
Daarnaast wordt Noorwegen ook nog eens geraakt door de grote verliezen die het staatsinvesteringsfonds (met een beheerd vermogen van bijna 950 miljard dollar het grootste staatsfonds ter wereld) dit jaar leed.
Door de algehele malaise op de beurzen verloor het fonds waarin Noorwegen zijn olieopbrengsten herbelegt namelijk al 14,6 procent aan waarde in het eerste kwartaal.
Herstel van de coronacrisis in het najaar kan oliemunten helpen
Hoewel het zeer begrijpelijk is dat olievaluta onder druk staan in tijden van (fors) dalende olieprijzen, lijkt het erop dat zich langzamerhand een koopmoment aandient. Dat heeft tweeërlei redenen.
Allereerst denk ik dat er op korte termijn toch overeenstemming wordt bereikt tussen Rusland en Saudi-Arabië over productiebeperkingen. Dat laatstgenoemde landen, zoals aangegeven, een lagere olieprijs op basis van kostprijs dan misschien wel voor langere tijd kunnen lijden, doet namelijk niets af aan het feit dat genoegen moet worden genomen met lagere opbrengsten.
Als een akkoord tussen beide oliegrootmachten wat langer gaat duren dan, dan zouden tot die tijd de dreigementen van Trump om heffingen op Amerikaanse olie-importen in te voeren ook voor een ondersteunend effect op de olieprijs kunnen zorgen.
Tegelijkertijd verwacht ik, zonder ook maar op eniger wijze te willen pretenderen viroloog te zijn, dat de coronacrisis in de tweede helft van dit jaar zal afnemen. Dat China inmiddels alweer is begonnen met het stapsgewijs laten vieren van de lockdown-teugels, sterkt mij in die gedachte.
Wanneer later dit jaar ook Europa en de VS – die nu het epicentrum van de coronapandemie vormen – hun herstartfase bereiken, lijkt het me logisch dat ook de wereldeconomie zich weer gaat herstellen.
Hoewel natuurlijk moet worden afgewacht in welke mate een dergelijk economisch herstelscenario zich voltrekt, zie ik vooral voor de zwaarst getroffen oliemunten, te weten de Russische roebel en de Noorse kroon, aanzienlijk opwaarts potentieel.
Het zou me niet verbazen als beide valuta aan het einde van 2020 tot wel 15 procent hoger staan dan nu het geval is.
Paul Erdmann is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland. Hij helpt organisaties op het het gebied van Valutarisicomanagement en strategie. Na 3 jaar gewerkt te hebben vanuit de Ebury Dealingroom in London is hij nu werkzaam vanuit Amsterdam. Deze column is op geen enkele wijze bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.